Een voedingspatroon is alles wat je eet en drinkt op een dag. Een dieet is een voedingspatroon dat afwijkt van gewone voeding. Vaak wordt met dieet een energiebeperkt dieet bedoeld, ofwel een afvaldieet. Het doel van een afvaldieet is gewichtsverlies. Maar met een dieet kan ook een voedingspatroon bedoeld worden waarmee je je gezondheid wilt verbeteren, zonder dat afvallen het doel is.
Wat is een dieet?
Het begrip ‘dieet’ hoor je vooral in één adem met gewichtsverlies, maar het houdt meer in dan alleen dat. Het gaat om een voedingspatroon dat afwijkt van gewone voeding. Op deze pagina gaan we niet in op diëten bij medische aandoeningen, maar dit is vaak wel de reden dat een dieet wordt gevolgd. Sommige voedingsmiddelen kunnen of mogen niet meer gegeten worden, of er mag minder van worden gegeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een glutenvrij dieet voor mensen met coeliakie.?Op deze pagina gaan we in op diëten om gewicht te verliezen, diëten gebaseerd op alternatieve geneeskunde, diëten met een focus op een specifieke voedingsmiddelengroep, diëten gericht op het verbeteren van gezondheidsuitkomsten en hypes.
Is een dieet volgen gezond?
Of een dieet gezond is, hangt onder andere af van de samenstelling van het dieet, of je gezonde eetgewoontes aanleert en of (wanneer van toepassing) het gewichtsverlies blijvend is. Voor de meeste mensen heeft gezonder eten positieve effecten op de gezondheid, of ze nu moeten afvallen of niet. Mensen met overgewicht of obesitas kunnen met afvallen de kans op gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2 en bepaalde hart- en vaatziekten, verkleinen.
Als je bij een dieet minder dan 1.200 kcal per dag eet, is de kans groot dat je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Alleen in individuele gevallen en na overleg met een diëtist kan het nodig zijn om toch een dieet met minder dan 1.200 kilocalorieën per dag te volgen. Dan is het wel belangrijk om dit aan te vullen met een multivitaminesupplement, bijvoorbeeld een supplement dat één keer de?aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van alle?vitamines en?mineralen bevat. Voor elk dieet geldt dat het voldoende groente en fruit moet bevatten: daar zitten meer onmisbare stoffen in dan alleen vitamines en mineralen.
Vermoed je bij jezelf of een ander een eetstoornis? Schakel dan vooral gelijk hulp in, je staat er niet alleen voor. Neem zo snel mogelijk contact op met een huisarts. Er is deskundige en intensieve psychologische begeleiding nodig. Het is belangrijk om een eetstoornis zo snel mogelijk te behandelen.
Wat zijn de voor- en nadelen van diëten?
Er zijn veel soorten diëten die gewichtsverlies of gezondheidswinst beloven. Elk dieet heeft eigen richtlijnen en achterliggende theorie. Over het algemeen geldt dat je met alle diëten gewicht kunt verliezen wanneer je minder energie inneemt dan verbruikt. Als gevolg kan je gezondheid verbeteren, denk bijvoorbeeld aan verbeterde bloedsuikerwaarden of een lagere bloeddruk.
Maar er zitten ook nadelen aan veel diëten. Niet alle diëten leveren je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft. Wanneer je voor een langere periode niet alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je tekorten opbouwen. Bovendien kunnen mensen een dieet niet altijd volhouden, omdat het te streng, te eenzijdig of te onpraktisch is. Wanneer mensen in je directe omgeving, bijvoorbeeld gezinsleden, wel gewone maaltijden eten of wanneer je voor je gezin gewone maaltijden moet koken kan dat voor extra verleiding zorgen. Wanneer mensen een dieet volgen om af te vallen, zien we dan ook vaak dat het gewichtsverlies van korte duur is omdat men na het dieet weer terugvalt in oude gewoontes. Hierdoor komen mensen na het stoppen van een dieet weer terug op het oude gewicht of wegen uiteindelijk zelfs meer dan ervoor.
Afvaldiëten
Je kunt met een dieet gewicht verliezen wanneer je over langere tijd minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Er ontstaat dan een negatieve energiebalans, waardoor je gewicht verliest. Hieronder staan een aantal soorten afvaldiëten uitgelegd.
Alternatieve geneeskunde
Er zijn verschillende diëten die niet (alleen) gewichtsverlies als doel hebben, maar het verbeteren van de gezondheid gebaseerd op alternatieve geneeskunde. Een aantal voorbeelden zijn:
Hormoonbalansdieet
Het hormoonbalansdieet is een dieet dat beweert de algehele gezondheid te verbeteren, in plaats van zich alleen te richten op afvallen. De achterliggende theorie stelt dat overgewicht veroorzaakt wordt door een hormonale onbalans. Een ideale balans tussen hormonen zou moeten zorgen voor een gezond gewicht. Deze balans zou worden beïnvloed door voeding, lichaamsbeweging en stress. Binnen het dieet wordt geadviseerd om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden en andere juist te gebruiken.
Wat is het doel van het hormoonbalansdieet?
Het dieet heeft als doel om via een optimale hormonale balans het lichaamsgewicht en de gezondheid te verbeteren. Volgens de theorie achter het dieet is gewichtsverlies te danken aan de invloed van hormonen. In werkelijkheid lijkt het gewichtsverlies eerder het gevolg van de vrij hoge hoeveelheid eiwitten en vezels in het dieet, die voor een vol gevoel zorgen.
Wat zijn de voordelen van het hormoonbalansdieet?
Het dieet adviseert het eten van onbewerkte voedingsmiddelen en veel groente. Eiwitten en bepaalde voedingsvezels in het dieet kunnen zorgen voor een vol gevoel en mogelijk bijdragen aan een lagere energie-inname tijdens of na een maaltijd. Er zitten echter veel nadelen aan dit dieet.
Wat zijn de nadelen van het hormoonbalansdieet?
Het dieet is ingewikkeld om te volgen, mede doordat er weinig concrete adviezen worden gegeven over hoeveelheden van voedingsmiddelen. De wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt grotendeels en sommige claims zijn misleidend. Zo worden er beweringen gedaan over hormonale disbalans zonder dat deze ondersteund worden door statistieken of onderzoek. Ook het vermijden van producten zoals ongefilterd kraanwater wordt geadviseerd zonder bewijs. De bronnen die wel worden gegeven wekken de indruk van wetenschappelijke onderbouwing, maar deze is selectief en niet gebaseerd op de kwaliteit van het bewijs.
Het boek over het hormoonbalansdieet bevat daarnaast onjuiste informatie, zoals de claim dat er in superfoods beter opneembare vitamines zitten dan in supplementen. Het dieet adviseert om relatief veel vlees te eten, wat het risico op darmkanker kan verhogen. Ook zouden bijvoorbeeld zuivel en producten met gluten vermeden moeten worden vanwege overgevoeligheid. Hier is echter geen onderbouwing voor. Het vermijden van bepaalde granen of graanproducten vanwege gluten zonder juiste vervanging kan een grotere kans geven op een tekort aan voedingsstoffen op de lange termijn. Dit geldt ook voor het vermijden van zuivel. Bovendien bevatten de recepten veel zout, wat kan bijdragen aan een verhoogde bloeddruk.
Begeleiding bij het hormoonbalansdieet
Het dieet biedt weinig praktische begeleiding. Er is geen duidelijke richtlijn over hoeveelheden en de adviezen zijn vaak gebaseerd op aannames in plaats van op wetenschappelijk bewijs. Wil je dit dieet volgen is het aan te raden om samen met een diëtist te kijken naar de volwaardigheid van het dieet.
sluiten
Orthomoleculaire therapie
Orthomoleculaire therapie is een vorm van natuurgeneeskunde. Orthomoleculaire therapeuten willen zorgen voor zogenoemde ‘optimale concentraties’ voedingsstoffen in iemands lichaam. Deze hoeveelheden zouden alle lichaamsprocessen moeten ondersteunen en verbeteren.
Wat is het doel van orthomoleculaire therapie?
Het doel van orthomoleculaire therapie is om een optimale concentratie voedingsstoffen in iemands lichaam te realiseren. Orthomoleculaire therapeuten adviseren vaak een op de persoon afgestemde voeding. In het algemeen worden biologische (of biologisch-dynamische) producten aangeraden en producten met E-nummers afgeraden. Vaak worden daarbij hoge doseringen vitamines en mineralen geadviseerd. Deze therapie is niet bedoeld als afvaldieet.
Wat zijn de voordelen van orthomoleculaire therapie?
De therapie kijkt naar de hele persoon en niet alleen naar de klacht. Dit maakt een orthomoleculair voedingspatroon voor iedereen anders. Sommige mensen vinden deze persoonlijke aanpak prettig. Ook worden er veelal natuurlijke en onbewerkte producten aangeraden.
Wat zijn de nadelen van orthomoleculaire therapie?
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de therapie werkt tegen klachten of ziektes. De hoge dosering aan vitamines en mineralen die geadviseerd worden liggen soms ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze hoge doseringen kunnen zelfs schadelijk zijn. Zo kan het gebruik van bètacaroteen en vitamine E een mogelijk verhoogd risico op kanker geven. De wetenschappelijke consensus is ook dat het nut van hoge doseringen vitamines en mineralen te weinig is bewezen. Therapeuten doen soms proefbehandelingen zonder te weten of er echt een tekort is. Dit kan leiden tot een placebo-effect. Ook kunnen supplementen en kruiden invloed hebben op medicijnen. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan zorgen voor tekorten. Het afwijzen van reguliere medicijnen kan gevaarlijk zijn, vooral bij ernstige ziektes zoals kanker.
Begeleiding bij orthomoleculaire therapie
De begeleiding binnen orthomoleculaire therapie verschilt erg per therapeut. Er wordt gewerkt met persoonlijke voedingsadviezen, maar deze zijn veelal niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Omdat er geen standaardrichtlijnen zijn en de therapie soms gebruik maakt van proefbehandelingen, is het moeilijk garanderen dat de begeleiding effectief en veilig is. Ga je vitamines, mineralen of (kruiden)supplementen in een hoge dosering gebruiken? Raadpleeg dan altijd een arts of diëtist of dit niet schadelijk is voor je gezondheid. Of raadpleeg je apotheker wanneer je gebruik maakt van medicijnen.
sluiten
Natuurgeneeskunde en voeding
Natuurgeneeskunde is een alternatieve vorm van zorg die uitgaat van een holistische benadering. Dat betekent dat er niet alleen naar het zieke deel van het lichaam wordt gekeken, maar naar de hele persoon: lichaam én geest. Het idee is dat het lichaam een natuurlijk vermogen heeft om zichzelf te genezen. De behandeling richt zich op het ondersteunen van dat vermogen met natuurlijke middelen en methoden. Binnen de natuurgeneeskunde worden verschillende therapieën gebruikt, zoals ademhalingsoefeningen, kruidengeneeskunde (fytotherapie), voedingstherapie en orthomoleculaire therapie (zie hierboven). Wij gaan hier in op het onderdeel voeding.
Wat is het doel van natuurgeneeskunde?
Het doel van natuurgeneeskunde is om het lichaam te helpen herstellen door het inwendige evenwicht terug te brengen. Ziekte wordt gezien als een teken dat dit evenwicht verstoord is, bijvoorbeeld door het ophopen van afvalstoffen. Door de juiste omstandigheden te creëren, zoals gezonde voeding en ontspanning, zou het lichaam zichzelf kunnen genezen.
Wat zijn de voordelen van natuurgeneeskunde?
Binnen de natuurgeneeskunde is voeding onderdeel van een bredere behandeling. Daarbij worden de voedingsadviezen specifiek aangepast op de persoon. Er wordt dus geen standaard voedingsadvies gegeven. Daarnaast is er een algemeen advies om voeding te gebruiken die zoveel mogelijk onbewerkt, en dus natuurlijk is.
Wat zijn de nadelen van natuurgeneeskunde?
De behandelingen in natuurgeneeskunde niet zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Adviezen om bepaalde producten te vermijden zijn vaak niet goed onderbouwd. Het kan zijn dat er naast bepaalde voedingsmiddelen geadviseerd wordt om supplementen en kruidenpreparaten te gebruiken. Het gebruik hiervan kan risico’s geven, omdat ze invloed kunnen hebben op medicijnen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook kunnen tekorten aan voedingsstoffen ontstaan als bepaalde voedingsmiddelen worden weggelaten. Het afwijzen van reguliere medicijnen, die wel goed onderzocht zijn, kan gevaarlijk zijn. Dit geldt vooral voor mensen met ernstige ziektes zoals kanker.
Begeleiding bij natuurgeneeskunde
De begeleiding binnen natuurgeneeskunde verschilt per therapeut. Er zijn geen vaste richtlijnen en de adviezen zijn vaak niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is aan te raden om ook behandeling in de reguliere geneeskunde te zoeken. Ga je vitamines, mineralen of (kruiden)supplementen in een hoge dosering gebruiken? Raadpleeg dan altijd een arts of diëtist of dit niet schadelijk is voor je gezondheid. Of raadpleeg je apotheker wanneer je gebruik maakt van medicijnen.
sluiten
Diëten met een focus op een specifieke voedingsmiddelengroep
Er zijn een aantal diëten waar de focus op een specifieke voedingsmiddelengroep(en) ligt. Vaak worden deze diëten niet als afvaldieet omschreven, maar als 'levensstijl' of 'manier van eten'. Voorbeelden zijn het paleo of oerdieet en het carnivoor dieet.
Paleo of oerdieet
Het paleodieet, ook wel oerdieet of OERsterk genoemd, is geen dieet om af te vallen, maar een manier van eten. Het dieet raadt aan om vooral vlees, vis, groente, fruit, eieren, noten en zaden te eten. Bewerkt voedsel wordt afgeraden. Producten zoals zout, suiker, melk, peulvruchten, granen en bepaalde groenten uit de nachtschadefamilie (zoals aardappelen, tomaat, paprika, aubergine en pepers) moeten worden vermeden. Het dieet legt de nadruk op het eten van gezonde vetten in plaats van koolhydraten. Volgens dit dieet is de mens niet gemaakt om koolhydraten als belangrijkste energiebron te gebruiken. Er zijn ook stromingen binnen het Paleo dieet, zoals Paleo 2.0, waarbij de voedingsadviezen wat genuanceerder zijn. Hierbij ligt de nadruk op minder vlees en meer plantaardig, mag er toch wat zuivel genomen worden mits je daar tolerant voor bent, en mogen ook peulvruchten en bepaalde bronnen van granen soms gegeten worden.
Wat is het doel van het paleodieet?
Aanhangers van het paleodieet geloven dat mensen vroeger op deze manier aten en dat onze genen hier goed op zijn aangepast. Ze denken dat moderne voedingsmiddelen zoals granen en zuivel niet passen bij ons DNA. Volgens hen kunnen deze producten leiden tot ziektes zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Wat zijn de voordelen van het paleodieet?
Het eten van pure producten, zoals aanbevolen in het paleodieet, kan bijdragen aan een voedingspatroon met minder sterk bewerkte producten. Er zijn echter meerdere punten binnen het Paleodieet waar gezondheidswinst wordt gemist, of waardoor het risico op een tekort aan voedingsstoffen is verhoogd. Sommige mensen vallen af op korte termijn, al zijn de resultaten wisselend en is er weinig onderzoek gedaan naar de effecten op lange termijn.
Wat zijn de nadelen van het paleodieet?
- Er is weinig wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van het paleodieet.
- Het vermijden van graanproducten, peulvruchten en zuivel kan zorgen voor tekorten aan voedingsstoffen zoals vezels, calcium en jodium. Daarbij mis je gezondheidswinst. Zo verlagen peulvruchten bijvoorbeeld het LDL-cholesterol en verkleint het nemen van enkele porties zuivel per dag de kans op darmkanker.
- Het eten van rood vlees, dat in hoge hoeveelheden wordt aanbevolen in het paleodieet, kan het risico op darmkanker verhogen.
- Het gebruik van verzadigde vetten zoals kokosvet wordt aangeraden. Terwijl het vervangen van voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetzuren (zoals boter en kokosvet) door zachte margarines en plantaardige oliën de kans op hartziekten verlaagt.
- Het vermijden van groenten uit de nachtschadefamilie is niet onderbouwd, terwijl juist een voedingspatroon met veel groente, inclusief deze soorten (denk aan het Mediterrane dieet), geassocieerd wordt met een lager risico op verschillende ziektes, waaronder kanker.
Hoe duurzaam is het paleodieet?
Het paleodieet bevat veel vlees en vis. De productie hiervan heeft een grote impact op het milieu. Vleesvervangers zoals eieren, noten en peulvruchten hebben dezelfde voedingsstoffen, maar zijn beter voor het klimaat. Visvangst kan zorgen voor problemen zoals overbevissing en schade aan de zeebodem.
Begeleiding bij het paleodieet
Hoe het Paleodieet precies ingevuld moet worden is onduidelijk. Er zijn geen specifieke voedingsrichtlijnen. Het is belangrijk om goed te letten op mogelijke tekorten en gezondheidsrisico’s bij het volgen van dit dieet. Wil je dit dieet voor langere tijd gaan volgen? Raadpleeg dan een diëtist die hierover mee kan denken.
sluiten
Carnivoor dieet
Het carnivoor dieet bestaat bijna volledig uit dierlijke producten. Je eet vooral vlees, vis, eieren en zuivel. Plantaardige producten zoals groente, fruit, noten en graanproducten worden nauwelijks gegeten. Daardoor krijg je minder voedingsstoffen binnen die juist in plantaardige producten zitten, zoals vezels, vitamine C en foliumzuur.
Wat is het doel van het carnivoor dieet?
Het dieet wordt soms gevolgd om af te vallen. Dit kan werken als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Door de hoge hoeveelheid eiwitten voel je je langer vol. Het dieet bevat weinig koolhydraten, waardoor je lichaam kan overschakelen op vetverbranding. Dit heet ketose.
Wat zijn de voordelen van het carnivoor dieet?
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, maar niet in de hoeveelheden die worden gegeten binnen het Carnivoor dieet. Qua hoeveelheid zit je goed tussen de 0 en 500 gram vlees per week. Daarbinnen is het advies om maximaal 300 gram rood vlees te eten, zoals rund- of varkensvlees, en zo min mogelijk bewerkt vlees. Het dieet kan helpen bij gewichtsverlies als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Bij sommige mensen met darmproblemen kan het vermijden van bepaalde koolhydraten verlichting geven.
Wat zijn de nadelen van het carnivoor dieet?
- Omdat plantaardige producten bijna niet gegeten worden mis je belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en sommige vitaminen en mineralen (denk aan vitamine C en foliumzuur). Weinig vezel in je voeding kan bijvoorbeeld zorgen voor verstopping.
- Ook mis je de gezondheidsvoordelen van groente, fruit en volkorenproducten. Deze producten verlagen het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt juist het risico op beroertes, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. En vette vleessoorten bevatten veel verzadigd vet, wat slecht is voor het hart.
- Ketose kan klachten geven zoals moeheid, misselijkheid, haaruitval, hartkloppingen, beenkramp en verstopping.
- De lange termijn effecten van dit dieet zijn nog niet goed onderzocht.
- Het dieet is moeilijk vol te houden en helpt niet om een gezond eetpatroon aan te leren. Daardoor is de kans groot dat je weer terugvalt in je oude eetgewoonten.
Hoe duurzaam is het carnivoor dieet?
Het carnivoor dieet is niet duurzaam. Het eten van veel dierlijke producten heeft een grote impact op het milieu. Vooral de productie van rood vlees vraagt veel land, water en voer. Voor het maken van veevoer, zoals soja, wordt soms oerwoud gekapt. Dieren zorgen ook voor veel uitstoot van broeikasgassen. Stoffen uit mest kunnen in de natuur terechtkomen en schade veroorzaken aan planten en dieren.
Begeleiding bij het carnivoor dieet
Het carnivoor dieet sluit veel voedingsmiddelen uit. Daardoor is het geen volwaardig voedingspatroon. Als je bepaalde producten wil vermijden vanwege klachten of om andere redenen, is het verstandig om samen met een diëtist te kijken of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
sluiten
Diëten gericht op het verbeteren van gezondheidsuitkomsten
Hoewel elk dieet gericht is op het verbeteren van gezondheidsuitkomsten, zijn er diëten die zich niet zo makkelijk in een bepaald 'hokje' laten plaatsen. Deze diëten streven naar verbetering van specifieke of algehele gezondheid, zonder dat er per definitie gestreefd wordt naar gewichtsverlies. Een voorbeeld hiervan is het DASH-dieet:
DASH-dieet
Het DASH-dieet komt uit Amerika en is bedoeld om de gezondheid van hart en bloedvaten te verbeteren. Het is niet speciaal bedoeld om af te vallen, maar dat kan wel. DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension, oftewel een dieet tegen een hoge bloeddruk. Het dieet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar manieren om een hoge bloeddruk te verlagen zonder medicijnen. Naast voedingsadviezen horen bij het DASH-dieet ook bredere leefstijladviezen. Denk aan voldoende beweging, het behouden van of streven naar een gezond gewicht, weinig of geen alcohol drinken, leren omgaan met stress en indien van toepassing: stoppen met roken.
Wat is het doel van het DASH dieet?
Het dieet helpt om de bloeddruk te verlagen door voeding te kiezen die rijk is aan kalium, calcium, magnesium, vezels en eiwitten. Dit betekent dat je veel fruit, groente, volkorenproducten, magere zuivel, noten, peulvruchten en plantaardige oliën gebruikt. Voeding met veel verzadigd vet, zout en toegevoegde suikers wordt afgeraden. Bij de start van het dieet kijk je hoeveel calorieën je per dag nodig hebt, afhankelijk van je geslacht, gewicht, wens om af te vallen en hoeveel je beweegt. Minder zout eten is een belangrijk onderdeel van het dieet, met een limiet van 2300 mg of 1500 mg natrium per dag. Minder zout eten verlaagt de bloeddruk en verkleint mogelijk de kans op hart- en vaatziekten.
Wat zijn de voordelen van het DASH-dieet?
Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van het DASH-dieet. Het DASH-dieet kan bijvoorbeeld helpen om de bloeddruk, bloedsuiker, gewicht en het LDL-cholesterol te verlagen. Daarnaast laat onderzoek zien dat het dieet mogelijk het risico op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2 verlaagt. Vooral de hoeveelheid vezels, de verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten, veel groente en fruit, noten en peulvruchten en weinig zout dragen bij aan deze voordelen. Ook gewichtsverlies helpt om het risico op ziektes te verlagen. De effecten zijn zichtbaar bij mensen met en zonder diabetes. Wel is de zekerheid van het wetenschappelijk bewijs nog niet sterk, dus verder onderzoek is nodig.
Wat zijn de nadelen van het DASH-dieet?
Er zijn enkele verschillen met de Schijf van Vijf. Groente- en vruchtensappen tellen mee als portie groente of fruit, terwijl deze buiten de Schijf van Vijf vallen vanwege de hoeveelheid suiker. Vruchtensap drinken vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Het DASH-dieet staat in een aantal varianten (vanaf 1800 kcal per dag) meer vlees, vis en gevogelte toe dan aanbevolen in de Schijf van Vijf. Te veel vlees, vooral rood en bewerkt vlees, kan het risico op ziektes zoals beroerte, diabetes type 2 en kanker verhogen. Ook heeft het dieet een lagere hoeveelheid vetten dan de Schijf van Vijf. Binnen de productgroep vetten worden er voedingsmiddelen aangeraden die buiten de Schijf van Vijf vallen, denk bijvoorbeeld aan mayonaise.
Begeleiding bij het DASH-dieet
Er is online veel informatie te vinden over de invulling van het DASH-dieet. Je kunt ook begeleiding vragen aan een diëtist. Een diëtist kan je helpen het dieet af te stemmen op jouw persoonlijke wensen, waarbij de voeding volwaardig blijft.
sluiten
Hypes
Over de jaren heen zijn er vele hypes geweest wanneer we het hebben over diëten. Denk bijvoorbeeld aan diëten als Sonja Bakker, Dr. Frank of de Voedselzandloper. Tegenwoordig zien we dat diëten vooral bekendheid krijgen via social media. Denk aan de hype om een hele komkommer per dag te eten of een glas water met citroen te drinken na het opstaan.
Meestal verdwijnt de aandacht voor deze hype-achtige diëten net zo snel als dat het opgekomen is. Ze zijn vaak niet tot slecht wetenschappelijk onderbouwd, met soms zelfs een gevaar voor je gezondheid wanneer je zo’n hype langere tijd volgt. Wees daarom kritisch in wat je volgt. Je kunt altijd advies vragen bij een professional.
Er is niet één voedingsmiddel of wonderdieet waardoor je optimaal gezond wordt. Het gaat om een gezonde leefstijl op de lange termijn, met voldoende voedingsmiddelen die gezondheidsvoordeel leveren, voldoende vitamines en mineralen en zo min mogelijk producten die je niet nodig hebt voor je gezondheid. Lees meer over een gezond voedingspatroon op onze Schijf van Vijf pagina’s of op onze pagina’s over gezond afvallen.